Informatie voor leerlingen


Ben jij geselecteerd om deel te nemen aan PISA 2018?

Jouw school doet mee met het PISA 2018 onderzoek en jij bent geselecteerd om deel te nemen. Maar wat is het PISA onderzoek precies? PISA is het grootste leerlingonderzoek ter wereld. Ongeveer 500.000 leerlingen van 15 jaar uit meer dan 80 landen doen hieraan mee.

In Nederland doen ongeveer 8.000 leerlingen uit ongeveer 170 scholen mee. Samen vertegenwoordigen jullie Nederland. Jouw antwoorden zijn belangrijk om schoolsystemen van verschillende landen te vergelijken. Zo maken we de Nederlandse scholen beter: voor jou en voor alle andere leerlingen.

Waarom ben jij geselecteerd?

Eerst zijn 170 scholen in Nederland geselecteerd. Dit zijn scholen door heel Nederland: groot en klein, in dorpen en in steden. Jouw school is één van die 170 scholen.

Van elke school zijn daarna willekeurig 50 leerlingen gekozen die geboren zijn in 2002. Jij bent één van deze 50 leerlingen op jouw school.

Het is heel belangrijk dat alle geselecteerde leerlingen meedoen.

Wat ga je doen?

Een PISA ambassadeur komt naar jouw school om het PISA onderzoek af te nemen. Hij of zij zal precies vertellen wat je gaat doen en helpt je als dit nodig is. Het PISA onderzoek bestaat uit een toets en een vragenlijst. Deze maak je allebei op een laptop, in een klaslokaal met andere leerlingen die de PISA toets ook maken.

  • Toets: de toets gaat over lezen, rekenen, natuurwetenschappen en/of financiële vaardigheden. De toets duurt in totaal 2 uur. Na een uur is er een korte pauze.
  • Vragenlijst: dit gaat over jezelf, je familie, vrije tijd en wat jij van school vindt. De vragenlijst duurt ongeveer 40 minuten.

Voor leerlingen in het praktijkonderwijs en leerlingen met een lwoo-indicatie is er een kortere toets. Deze duurt in totaal 1 uur. Na een half uur is er een korte pauze. De vragenlijst duurt 15 minuten.

Voorbereiden op de toets is niet nodig! We willen namelijk graag weten hoe jij gebruikmaakt van de kennis die je al hebt. Je best doen is dus het enige dat je hoeft te doen. 

Jouw antwoorden in de toets en vragenlijst zijn volledig anoniem.

Na het invullen van de toets en de vragenlijst ontvang je een beloning voor jouw deelname aan PISA.

Wanneer is het PISA onderzoek?

Het PISA onderzoek zal op één ochtend of middag in maart of april 2018 afgenomen worden.

Welke dag dit is en hoe alles precies geregeld wordt, hoor je van jouw school.

En dan?

Zodra je de toets gemaakt hebt en de vragenlijst ingevuld hebt, worden jouw antwoorden samen met alle antwoorden van de andere leerlingen verwerkt. De resultaten worden in december 2019 gepresenteerd. Deze resultaten zijn belangrijk voor de toekomst. Ze geven informatie over de positieve kanten van het onderwijs, maar ook wat er verbeterd kan worden.

Wil je meer weten?

Op deze website kun je meer informatie vinden over het PISA onderzoek. Zo kun je er bijvoorbeeld voorbeeldvragen vinden.

Als je vragen hebt over het onderzoek, dan kun je het contactformulier op deze website invullen. Wij zullen je vragen dan beantwoorden.

Alvast bedankt voor jouw deelname aan PISA 2018!